Az oláhoknak semmi sem elég! – Sepsiszentgyörgy sziromlevelű vezetése száműzte városából a március 15.-i Kárpátia-koncertet!


A román "Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál" panaszolta be Sepsiszentgyörgy önkormányzatát a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma a helyi kulturális, multikulturális és ifjúsági pályázati alap leosztása miatt. A magyarellenességéről ismert civil szervezet diszkriminációval vádolja az önkormányzatot, mert szerintük előnybe részesítették a magyar kultúrát népszerűsítő projekteket. A kulturális pályázati alapból a 78 ezer lej mindössze 10 százalékát kapták meg a román civil szervezetek. A fórum vezetői elpanaszolták, hogy a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális Ortodoxia nevű kórusának román népviseletre pályázó szervezete egyetlen lejt sem kapott. A beadványban úgy fogalmaznak, miközben a románoktól megtagadják a pénzt a népviselet vásárlásra, a magyar Háromszék Táncegyüttest közvetlenül a költségvetésből támogatja az önkormányzat.
Meglátásuk szerint, az elbíráló bizottság tagjai nem vették figyelembe a projektek minőségét és összetettségét, egyértelműen az a cél, hogy a román kultúra és a hagyományok eltűnjenek Háromszék megyéből (Bárcsak így lenne! És nem csak Háromszék, hanem Erdély összes többi megyéjéből is!) Sztakics Éva alpolgármester elmondta, az elbíráló bizottságban a román közösségnek is van képviselője, és minden pályázatról konszenzusos döntés született (Az is elég nagy baj).
Ioan Selejan Háromszék és Csík-Udvarhely megyei ortodox püspök elégedetlen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat épületcsere ajánlatával. A Román Nemzeti Bank (BNR) egykori sepsiszentgyörgyi épületéért csak akkor fogadja el a felajánlott ingatlant, ha a város ad melléje még egyet. Az ortodox egyházfő szerint, csak akkor lehet szó konkrét tárgyalásról a cserét illetően, ha a város az „ADAS” tömbház földszintjén lévő helységek mellé felajánl még egy épületet, mert a jegybank egykori székháza 1000 négyzetméteres, míg a város által felajánlott ingatlan mindössze 300 négyzetméter.
Antal Árpád polgármester leszögezte, nem tárgyal az ortodox egyház képviselőivel, mert a banképület a román állam tulajdonában van. Az elöljáró szerint ezúttal is méltányos kompromisszumot javasolnak: a város vagyonából felajánlottak egy ingatlant a kormánynak, ugyanakkor az állami intézmények kell megoldást találjanak a helyzetre. Amint arról beszámolt a sajtó, az önkormányzat tanácshatározatot fogadott el, hogy a rég vita tárgyát képező bankszékház helyett felajánlja a belvárosi ortodox katedrális szomszédságában levő ingatlanját. (Hogy aztán bővíteni tudják az ortodox katedrális fegyverraktárát. A román templomból egyébként kitűnően tűz alatt lehet tartani a város főterét).
Az egykori banképület 2004-ben kormányhatározattal a Háromszék Megyei Tanács tulajdonába került, ám a választások után az ügyvivő kormány visszavette és az ortodox egyháznak adta. Később a Tăriceanu-kormány ezt a határozatot is visszavonta, de az ortodox egyház pert indított, amit 2010-ben a legfelsőbb bíróságon megnyert.
Node már korántsem bizonyult ennyire gálánsnak a sziromlevelű városvezetés a március 15.-i koncertjét a városba szervező Kárpátia zenekarral szemben. Szőcs Zoltán, a koncert megszervezőjét abban gátolta meg a hatóság, hogy nem adtak engedélyt a tűzoltóság részéről. Ez azért is különös, mert a korábban rendezett Akela koncert is ugyanabban a teremben zajlott le. Az idő szűke miatt nem talált más helyszínt Sepsiszentgyörgyön, ezért a koncert a Baróti művelődési házban kerül megrendezésre, amely a város központjában található.
A valódi okok a következők: 2020 as évre Sepsiszentgyörgy el akarja nyerni az Európa Kulturális Fővárosa cimet! Ennek érdekében a párt csúcsvezetéséből azt üzenték Antal Nagy Arpi-Nagy Árpi-Nagy Árpiéknek, hogyha megtűrik a Kárpátia-koncertet a városban, akkor az rossz megvilágításba helyezi a várost, és veszélyeztetheti az "Európa Kulturális Fővárosa" címre való pályázást!!!Mert ugyebár ha valaki az igazat énekli a magyar történelemről, az "veszélyes" és "nem Európai"!
Mindenesetre a szervezők március 15.-én ingyenbuszokat indítanak a Kárpátia-koncertre igyekvőknek Barótra, aki pedig nem tud elmenni – rengeteg ilyen ügyfél van – annak számára a jegyvisszaváltást lehetővé teszik.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző szolgálata

2013. 03. 14.