Nyugodtan alhatunk a vezérkari főnök szerint


"Nyugodtan aludhat Magyarország minden állampolgára, a magyar honvédség képes az ország megvédésére, bár felszerelésében, fegyverzetében nem teljes mértékben tesz eleget a kor követelményeinek" – fogalmazott finoman a magyar katonai képességről szóló sajtóhírekre reagálva Benkő Tibor vezérkari főnök a Kossuth Rádió március 2-i reggeli műsorában. A vezérezredes hangsúlyozta: "az ország megvédését önállóan és szövetségi keretek között kell ellátni", ugyanakkor a szövetséges erők megérkezéséig is rendelkezésre állnak olyan szervezetek, amelyeket a NATO által kijelölt felmérő bizottságok vizsgáztatnak, és harcra alkalmasnak nyilvánítanak. Márha a szövetséges erők valóban megérkeznek, mert nem szövetségi kötelezettség ide vagy oda, a háborús segítségnyújtáshoz nem szövetségi kötelezettség, hanem háborús érdek szükségeltetik. Márpedig az igazság az, egyetlen egy NATO tagországnak sem fűződik hozzánk különösebb érdekünk. A katonai szövetségi szervezet által alkalmasnak nyilvánított egyéb szervezetek kiléte pedig homályban maradt (csak nem a titokban itt állomásozó izraeli egységekre gondoltak? Merthogy a Gárdára vagy ránk nem, arra mérget vehetünk!)
"A jelenlegi költségvetés nem elégséges ahhoz, amelyet nemcsak a szövetség, hanem az ország védelmi képessége is elvárna, azon vagyunk, hogy azt hatékonyan használjuk fel" – jelentette ki Benkő Tibor. Akkor nem értjük, miért aludhatunk nyugodtan? Főleg annak fényében, hogy 2016-ig tógás honvédelmi miniszterünk szerint ne is számítsunk semmiféle haderőfejlesztésre. Az államadósság-szivattyúra két területtől von el a kormány: az oktatás-kutatástól és a honvédelemtől, ezért nem "elégséges" a költségvetés.
A vezérkar főnöke azért egy kicsit meg is vigasztalt minket: ezzel a költségvetéssel ugyanakkor eleget tudunk tenni azoknak a NATO-elvárásoknak, hogy "a felajánlott erőinket megfelelő felszereléssel, fegyverzettel és jól kiképzett katonákkal ellássuk.[…] A szárazföldi erők tekintetében (…) Magyarország a NATO-n belül első helyen áll a missziókba küldendő katonák számát illetően" – emelte ki. Magyarra lefordítva a magyar honvédelem helyzetét leginkább ahhoz a katonához lehetne hasonlítani, akinek összes kezét és lábát leamputálták, egyedül a nyelvét hagyták meg, amivel jól ki tudja nyalni mások valagát. Cserébe pedig remélheti, hogy a fenéktörlésért valaki védelmébe veszi.
Hát ez bíztató! És drága vezrkari fönök úr,mondja, vajon a Délvidéken verésekkel rettegésben tartott, vagy Erdélyben hatóságilag meghurcolt magyarok, a közigazgatási széttépetés veszélyében élő székelyek is nyugodtan alhatnak?

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség parancsnoka
Klutsik György

2013 03. 06.