Fico azt szeretné, ha a "kisebbségek nem zsarolnák a szlovák államot"


Robert Fico szlovák miniszterelnök azt szeretné, ha az országban élő kisebbségek úgymond abbahagynák az állam zsarolását. A kormányfő úgy látja: furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha „Szlovákiában nem is élnének szlovákok". „Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás" – húzta alá Fico, aki a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban tartott ünnepségen beszélt.
Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre. „Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" – jelentette ki Fico. „Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt" – mondta a kormányfő.
Majd hangsúlyozta: „Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez a hozzáállás be is fog következni." A Fico-kormány kisebbségi biztosának tisztségét jelenleg A. Nagy László, a Híd magyar-szlovák párt képviselője tölti be. Eddig senki sem jelezte, hogy menesztenék.
A miniszterelnök beszédében élesen kikelt a szlovákiai média ellen is, amely szerinte bulvárosítja a Matica Slovenská „őszintén hazafias" és „nemzetmentő" munkáját. Fico azt állította, hogy a Matica Slovenská nemcsak a kihalástól mentette meg a szlovákokat, hanem „feltámasztotta őket a halálból". Azt mondta, hogy a Maticában „a szlovák elit" tömörül. „A Maticának élen kell járnia a szlovák nemzet erkölcsi megújulásában" – jelentette ki Fico.
A Kárpátmedencei Székely-magyar Nemzetőrség Parancsnoksága az egyetemes magyarság soha meg nem szűnő történelmi jogai nevében minden tótot felszólít, hogy ne zsarolja a Magyar Királyságot, ne törekedjen szeparatizmusra, hanem vagy legyen hű a befogadó magyar államához, és asszimilálódjon magyarrá, vagy telepedjenek vissza Horvátországba és Szlovéniába, ahonnan az őseiket vendégmunkásként késő-Árpád-kori uralkodóink sajnálatosan betelepítették!

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2013 03. 04.