A Bem-szobor helyére állítana Cuza-szobrot Marosvásáhely oláh megszálló polgármestere – zászlóháború Sepsiszentgyörgyön


Alexandru Ioan Cuzának, a Moldvát és Havasalföldet 1859-ben egyesítő első román uralkodónak állítana szobrot Marosvásárhely főterén Dorin Florea. 1918 végéig Bem József szobra állt a téren, amikor is a betolakodó román katonaság környékbeli román parasztok segítségével ledöntötték, és a Marosba hurcolták a Szabadságharc legendás tábornokát ábrázoló köztéri alkotást, amely azóta is a Maros mélyén pihen. Ugyanekkor került sor a Kossuth szobor ledöntésére is, melynek helyére a román ortodox templomot építették a két világháború között. (A szobor másolatát a szobor készítőjének szülőfalujában, Gyergyócsomafalván Testületünk jelenlétében avatták fel a közelmúltban).
Az oláh megszálló polgármester a Cuza-szobor felállítására vonatkozó ötletéről a rendőrség udvarán január 24.-én, Moldva és Havasalföld egyesülésének a 154. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen jelentette ki. „Arra buzdítom önöket, hogy kérvényezzék az Egyesült Román Fejedelemségek fejedelmének a szobrának a főtéren való elhelyezését. Ez egy hazafias gesztus, amellyel senkinek sem ártunk” – mondta az ünnepségen részt vevő román megszálló rendőröknek és hivatalnokoknak Dorin Florea. Hangsúlyozta, a marosvásárhelyi románság számára szégyen, hogy ne tudjon a városközpontban megemlékezni egy ilyen fontos eseményről. Két nappal korábban a román megszálló polgármester egy nyilatkozatában arra kérte a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy halassza el a március 10.-ére meghirdetett autonómiatüntetést, helyette tüntessenek azért, hogy a város legyen a régió központja. Mint mondta, az emberek jólétével kell foglalkozni, „nem pedig a múltba tekinteni”.
Ugyancsak a két román fejedelemség egyesülésének évfordulója alkalmából a háromszéki román prefektusi hivatal egy hatalmas oláh nemzeti ronggyal takarta el a helyi RMDSZ által a megszálló prefektúra épületével szemben még a kampányidőszakban kampánycélból kihelyezett hatalmas székely zászlót ábrázoló plakátot Sepsiszentgyörgyön. A román nemzeti rongyot nem távolították el, hanem kint hagyták meghatározatlan időre, és jellemző, hogy a sziromlevelűeknek nem volt bátorsága egy magyar vagy egy másik székely zászlóval azt viszontletakarni. Ugyanakkor vasárnapra virradó éjjel ismeretlen hazafiak felhasogatták a román zászlót, és Tamás Sándor megyei tanácselnök valamint Antal Árpád polgármester nem habozott elhatárolódni az „elkövetőktől”, akiket mi csak hősnek tudnánk nevezni. A román rongyot végül hétfőn eltávolította a prefektúra.
A magyarellenességét hobbiszinten űző háromszéki prefektus, Cordin Munteánu egyébként távozik hivatalából, mivel kinevezték hadügyi államtitkárnak. A székelyföldi románok civil szervezete követelte az oláh kormánytól, hogy Munteanut tartsa meg hivatalában, mert szerintük Háromszéken csak ő tudja szavatolni a „törvényességet”. A szervezet erődemonstrációt követel annak érdekében, hogy az országnak ebben a részében meg kell erősíteni az állam hatalmát, hogy mint írják: „megállítsák a szélsőséges jobboldali magyar szervezetek folyamatos szeparatizmus hullámát”. Igen, ugyanis félő számukra, hogy a magyar szeparatizmus hullámaiból a 95 esztendős román szeparatizmus hullái lesznek rövidesen 6 milliónyian.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2013 02.01.