Megkurtítja a Fidesz saját, méregdrágán kiépített erdélyi médiabirodalmát! – áll a Magyar Hang október 22-i cikkében!


Távol áll tőlünk a Magyar Hang nevű újság által képviselt szellemiség, de egy igen fontos cikket közölt az erdélyi média legújabb fejleményeiről: "Demeter Szilárd vezetésével gründolták össze magyar közpénzből, de december végén bezárják az erdélyi magyar nyomtatott sajtó többségét. Megszűnnek Krónika, a Székelyhon és a Székely Hírmondó napilapok, a Heti Hirdető heti-, valamint a Nőileg havilap is. Ezzel egyidőben felszámolják az egész Székelyföldet lefedő lapterjesztő és kézbesítő hálózatot is.
Szerda este helyi idő szerint háromnegyed hatkor szűkszavú közlemény jelent meg a Székelyhon.ro regionális portálon: "a nehéz gazdasági helyzet és annak valószínűsíthetően hosszabb távú fennmaradása arra kényszerít bennünket, hogy a tevékenységeinket átszervezzük az év végéig. A legészszerűbb döntés ebben a helyzetben, hogy 2022. december 30-tól felfüggesztjük a nyomtatott lapok kiadását, a lapterjesztést és kézbesítést, valamint a lapkereskedelmet. Az elektronikus médiumok (online portálok, rádiók, újmédiás tartalmak) továbbra is az erdélyi magyar közösség szolgálatában állnak. Príma Press Kft."
A drákói döntésről a médiacsoport dolgozói egy nappal korábban értesültek: információink szerint Nemes László ügyvezető igazgató egy nyolcvan fős online értekezleten közölte a hírt az újságírókkal és adminisztrációs dolgozókkal. Azt, hogy emiatt kiket fognak kirúgni és kit nem, a közvetlen helyettesek fogják közölni az érintettekkel. Biztosan lesznek leépítések: mivel nem lesz nyomtatott termék, tördelőkre, lapterjesztőkre és kihordókra biztosan nem lesz szükség.
A Fidesz először csendben, aztán már egyre nyíltabban kezdte felvásárolgatni az erdélyi magyar médiát a magyarországi KESMA mintájára az elmúlt években. Demeter Szilárd kormányzati megmondóember és főkultúrideológus az Erdélyi Átlátszónak 2018 januárjában adott interjújában már egészen nyíltan beszélt arról, hogy ő lobbizta ki a pénzt a felvásárlásokat intéző Erdélyi Médiatér Egyesületnek, amelynek ő a "nem hivatalos nagykövete". Felvásároltak minden eladó médiaterméket: nyomtatott napi és hetilapokat, több rádiót, online oldalakat. Ehhez szinte számolatlanul dőlt a közpénz Magyarországról: 2021-ben az Átlátszó oknyomozó portálon Évi ötmillió euróból hízik az erdélyi magyar média kis gömböce címmel Sípos Zoltán arról írt: három és fél év alatt, 2021. június végéig 7,45 milliárd forint (akkori árfolyamon 20 millió euró) támogatást kapott a magyar kormánytól az Erdélyi Médiatér Egyesület. A támogatás révén a korábban ismeretlen egyesület az erdélyi magyar sajtó messze legnagyobb médiatrösztjévé vált: ma már azokat a médiaorgánumokat könnyebb felsorolni, amelyek nem tartoznak az egyesület portfóliójába.
A nagyszabású tervek komoly változásokat is hoztak az erdélyi sajtópiacon, és a döntések némelyike nem nyerte el a korábbi olvasók tetszését. 2019 nyarán összevontak négy napilapot: az Udvarhelyi Híradó, a Csíki Hírlap, a Gyergyói Hírlap és a Vásárhelyi Hírlap összeolvadt és Székelyhon néven jelent meg – a bevezető kampány során még egy Toyota Corolla személygépkocsit is kisorsoltak. Az olvasók jelentős része felháborodott: úgy érezték, ellopták tőlük a helyi lapjukat, és kaptak helyette egy regionális katyvaszt. Ami ráadásul cégen belüli konkurencia is volt, hiszen a Krónika országos napilap is a portfólióhoz tartozott. A bővülés információink szerint még idén is tartott – néhány hónapja vásárolták meg azt a Székely Hírmondót, amit decemberben bezárnak. A KESMA-modellt a működésben is másoltak: az erdélyi Mediaworks a Príma Press Kft-volt, egy adott pillanatban több mint 30 médiacsatornával és közel 300 alkalmazottal.
Az igazsághoz tartozik az is, hogy a Fidesz nem használta az erdélyi médiaportfóliót olyan nyílt propagandára, mint itthon egyes KESMA-kiadványokat. Igaz, kritizálni sem lehetett a magyar kormányt, sőt az RMDSZ-szel is feltűnően kesztyűs kézzel bántak ezek a lapok. […]
Az utóbbi hetekben-hónapokban a szakmán belül többször is lehetett hallani olyan híreket, hogy akadozik a Budapestről megígért támogatás, és ha nem jön pénz, baj lesz. Ez most bekövetkezett, igaz, az indoklásul egészen mást, a "nehéz gazdasági helyzetet" mondták".
Nos, az csak egy dolog, hogy ezáltal szűkül az erdélyi magyar sajtó palettája, de az elbocsátott médiamunkásokkal mi lesz? A betolakodó román, vagy balliberális médiumok fognak rájuk lecsapni?

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2022 11. 27.