Szabadka városvezetése csak a szerbek lakta negyedet fejleszti – a szerb kormányfő haverja, Arkan egykori ezredes uszít nyíltan a magyarok ellen a „példaértékű szerb-magyar kapcsolatok nevében"!


Az elmúlt pár évtizedben az egykor "nyomortanyaként" és "koszfészekként" is emlegetett Prozivkába súlyos milliókat öltek bele (az adófizetők pénzéből) a hatalmon váltakozó szabadkai politikai garnitúrák (szerbek, VMSZ-esek egyaránt). Miközben ledózerolták a szabadkai belváros egyik emblematikus épületének számító, műemléki magyar nemzeti színházat, a szerbek által lakott Provizka elit városnegyednek számít. Gombamód szaporodtak az új lakóépületek, bevásárlóközpontok, kávézók, fedett uszoda épült stb. A subotica.com információja szerint belátható időn belül még egy új tartalommal gazdagodik a szabadkai szerbség egyik jelképeként számon tartott Prozivka, amely egyúttal a város legnagyobb helyi közössége. A hiányzó mozaikkocka egy orvosi rendelő volt, de rövidesen az is megnyílik. Négyszáz négyzetméteren fekvő korszerű ambulanciáról van szó, amelynek létesítésére a közbefektetések irodája 50 millió dinárt választ ki.
Ezzel szemben a zömében magyarlakta szabadkai városrészeken semmi sem mozdul el a holtpontról. Hiába emlegeti Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke a szabadkai települések egyenletes fejlődését: pl. a Zorka, a Pescsara, a Kelebia továbbra is lehangoló képet nyújtanak, amolyan "elátkozott" helyek benyomását keltik. Ezeken a településeken alig található aszfaltozott utca, nincs normális ivóvíz, nincs kanalizáció, alig találhatók boltok, a művelődési és a szórakozási lehetőségek hiányáról nem is beszélve. Ami egyenesen vérlázító: a Zorka helyi közösségben már két és fél hónapja nem működik az orvosi rendelő, 2019 szeptembere óta pedig ezen a településen nincs gyógyszertár. Mivel a zömében magyarlakta Zorkán nagyon sok az idős polgár, számukra komoly problémát, sőt, egyesek számára áthidalhatatlan gondot jelent az, hogy kb. két kilométert kell(ene) gyalogolniuk a Pescsara Helyi Közösségben vagy a Halasi úton levő rendelőig. És ha már a normális egészségügyi ellátás hiányáról van szó, mindenképpen meg kell említeni, hogy a szintén többnyire magyarlakta Nagyradanovácon sem működik orvosi rendelő. Lehetne még sorolni…
Időközben a jelenlegi szerb kormányfő, Ivica Dačić kebelbarátja, a néhai terrorista, Arkan néhai különítményének ezredese uszít a magyarok ellen: "A nemzeti kisebbségek, de főleg a magyarok lesznek Szerbia végzete!" Mihajlo Ulemek, az Arkan-féle Szerb Önkéntes Gárda volt "ezredese" és Miodrag Ulemek Legija hírhedt merénylő nagybátyja a jelek szerint minden alkalmat megragad, hogy fröcsögő gyűlölettel beszéljen a magyarokról. A Fajter c. You Tube-csatornának nyilatkozva egyebek között kiemelte: "A szerbeket – az orosz testvéreken és részben a görögökön kívül – senki sem szereti, de csak a horvátok olyan buták, hogy nyíltan kimutassák a szerbek iránti türelmetlenséget." Hozzáfűzte:"A szerb nép 70-80 százaléka becsületes, szorgalmas – és szép. Mi szép nép vagyunk, nőeink és férfiaink kifejezetten szépek. A német nők 25 éves korig szépek, utána viszont logni kezd a mellük, szeplősök, f…ra sem jók. Az olasz nők pedig mind gülüszeműek" – így általánosított Ulemek, majd a folytatásban arra is kitért, hogy "a szerb nép mennyire tűrőképes, milyen csapásokat viselt el a történelem során, de mégis naiv maradt." "Minket szerbeket nem szeretnek sem a montenegróiak, sem a bosnyákok, azaz muzulmánok, sem a horvátok, sem a németek, sem az osztrákok. A magyarokról nem is beszélve. Vučić Orbánról és a „testvéri kapcsolatukról" nincs úgy elájulva, mint külügyminiszterünk a szerbektől. „Hagyjatok már békén ezekkel a magyarokkal!" – kelt ki magából a "szerb gárda" egykori ezredese. Sokadszor elmesélte kedvenc magyarellenes történetét, amely nagyjából arról szól, hogy az egyik adai ismerősének a lánya arra a kérdésére, hogy mit tanul, azt válaszolta: nem tudom (vagyis nem beszél szerbül). A lány apja a dühös Ulemeknek azt válaszolta, hogy gyermeke magyar, s mivel magyar iskolába jár, ezért nem látja okát annak, hogy szerbül beszéljen. "Ada Szerbiához tartozott és tartozik. Az ilyen esetek megengedhetetlenek. Ha saját iskolát akarsz, fizesd meg, anyád p…", üzente Ulemek az interjú során az adai magyar kislánynak és/vagy az édesapjának. "A nemzeti kisebbségek lesznek a végzetünk. A Jasenovacról szóló filmünket sem a németek, sem az osztrákok, sem a magyarok nem dicsérik meg, akik a szerbeket jég alá dobták", hangsúlyozta az elhíresült soviniszta. A kilencvenes években az élet és halál ura volt Szerbiában. Abnormálisan meggazdagodott, maffiás birodalmat épített ki. Felesége Svetlana – Ceca, a legnépszerűbb szerb turbolfolk énekesnő is enyhén szólva gyanús ügyletekbe keveredett, de a mindenkori rezsim kedvenceként megúszta a börtönt. Mint megírtuk, Ivica Dačić szerb kormányfő jó haverja.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2021 03. 10.