A magyar mosolydiplomácia szó nélkül tűrte a betolakodó Valentin Bretfelean román miniszteri tanácsossá kinevezését!


A helyi közigazgatás területén segíti Ludovic Orban román miniszterelnök munkáját a karácsony előtt államtanácsossá kinevezett Valentin Bretfelean – közölte a román kormány sajtóirodája. Az SRI-s egykori hírszerzőtiszt tíz éven át vezette a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrséget, és rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel. Bretfeleant ez év márciusában a Băsescu-féle Securitate-gyűjtőpárt, a PMP marosvásárhelyi szervezetének elnökévé nevezték ki.
Valentin Bretfelean 2017 végéig tíz éven át töltötte be Marosvásárhely betolakodó önkormányzatnak alárendelt helyi megszálló rendőrség igazgatói tisztségét. Bretfelean rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román-magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt a titkárságon megtagadták tőle és távozásra szólították fel. A városi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait, valamint a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait. Bretfelean rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székházára kitűzött székely zászló miatt. Bretfelean a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámnak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki. 2015 októberében a székelyföldi román civil szervezetek tanácskozásán felszólalva Bretfelean személyes érdemének nevezte, hogy Marosvásárhelyen sikerült megakadályozni a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Arra buzdította a székelyföldi román szervezeteket, hogy álljanak ellen a magyar nyomásnak.
A történetben nem csak az a szokásos, hogy Bukarest felségjog bitorló módon hogy bánik a törvénytelen megszállása alatt álló őshonos magyar Nemzetrészekkel, és nem csak az, ahogy Funar példája is mutatja, a magyar származású románok a legvadabb magyargyűlölők (a székely születésű, unitáriusnak keresztelt Ludovic Orbán alias Orbán Lajos kinevezi a szintén magyar származású Valentin Bretfelean alias Beretfalvi Bálintot), hanem az, ahogyan a magyar külügy a kinevezés kapcsán kussolt vala és reszketni méltóztatott. Pedig ez már a sokadik alkalom, amikor Budapest felmondhatta volna a teljesen értelmetlen magyar-román alapszerződést, a magyar-szlovák magyar szerb, és magyar ukrán "tesóikkal" egyetemben.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2020 04.17.