R"M"DSZ által betiltott Himnusz Arany János szülővárosában, betiltott magyar nyelvű karácsonyi éneklés a moldvai Pusztinán


A helyi egyháztanács döntésére hivatkozva Augustin Benchea pusztinai plébános elutasította, hogy a csángó asszonyok szenteste magyarul énekeljenek a templomban. Nyisztor Tinka, a pusztinai Szent István Egyesület elnöke ellenben úgy véli, ez hazugság, szerinte a pap egyedül utasította vissza a kérésüket, amit arra alapoz, hogy év közben is folyamatosan keresztbe tett az általa vezetett imacsoportnak, az egyháztanácsnak pedig vannak olyan tagjai, akiknek gyermeke magyar órákra jár, nem hiszi, hogy éppen ők elleneznék a magyar éneket. Szenteste előtt két nappal kérte Nyisztor Tinka a helyi plébánostól az engedélyt, de amikor kedden kereste a plébánián, azt mondták, nincs a faluban. A Szent István Egyesület elnöke kételkedik abban, hogy ez valóban így volt, de a lényeg, hogy az e-mail¬ben kapott válaszban az állt, az egyházbizottság nem egyezik bele, hogy az asszonyok csoportja szenteste magyarul énekeljen a templomban. Nyisztor Tinka szerint, bár egy éneket engedtek volna a mise részeként, az is sokat jelentett volna számukra, de az, hogy újból megalázták, a magyar nyelvet minden áron vissza akarják szorítani, nagyon elkeseríti és úgy látja, sok éves harcának alig van eredménye. Itt arra utalt, hogy a tavaly januárban az azóta nyugdíjba vonult Petru Ghergheli jászvásári püspök ugyan engedélyezte a havi egy magyar misét Bákóban – ami minden bizonnyal Ferenc pápa romániai látogatásának előzményeként vált lehetővé –, de Moldvában a római katolikus papok többsége azóta is üldözi a magyar nyelvet.
A tavalyi évad leírhatatlan sikere, az operával ritkán találkozó több tízezernyi néző öröme és a társulatot ért hatalmas szeretet után ismét Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájával turnézott a Magyar Állami Operaház a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Kárpát-Haza OperaTúra ötvözéséből született Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra második hullámában. 2019. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi és részvidéki helyszínre látogatott el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósultak meg.
Az előadás mindenütt tömegeket vonzott, és óriási sikert aratott. Kolozsvár, Torockó, Déva, Temesvár, Arad, Nagyvárad zeneszerető magyarsága óriási, évtizedek óta nélkülözött élménnyel lehetett gazdagabb. Az már csak hab volt a tortán, hogy az előadás végeztével több helyszínen is az előadás szereplői, és a közönség együtt énekelte el a magyar himnuszt. Talán mondani sem kell, hogy a katarktikus élmény sokaknak könnyeket csalt a szemébe.
Ettől az élménytől fosztották meg a nagyszalontai előadás mintegy 500 nézőjét a hajdúvárosi szervezők. Az előadást szervező nagyszalontai csapattól kiszivárgott információ szerint ugyanis amikor a budapesti vendégek rákérdeztek, lesz-e lehetőség arra, hogy az előadás végén a közönséggel együtt énekeljék el nemzeti imánkat, a polgármesteri hivatal RMDSZ-es illetékesei határozott nemmel feleltek, gyakorlatilag megtiltva ezzel a Himnusz eléneklését.
Hogy mi vehette rá erre a szégyenletes döntésre a hatvan százalékos magyar többségű Nagyszalonta vezetőit, nem tudjuk. Tény az, hogy az alig 25 százalékban magyarok lakta Nagyváradon az óriási sikert aratott előadás után gond nélkül énekelhette el a több ezres tömeg a magyar himnuszt a város főterén, és ez még a jelen levő román nemzetiségűeket sem zavarta. A nagyszalontaiak döntése annál is furcsább, mert a megye mellett a kisvárost is vezető "érdekvédelem" azzal kürtöli tele a világot, hogy milyen rossz ma Nagyváradon magyarnak lenni. Egyértelmű, hogy Török László polgármester és csapata politikai döntést hozva tiltotta a magyar himnuszt, nem létező veszélytől tartva, ami nem csak Arany János szülővárosában szégyenletes, de ott különösen az. Főleg annak fényében, hogy a Gördülő Kárpát-Haza OperaTúra egyik nem titkolt célja a magyar önazonosság erősítése, a magyar-magyar kapcsolatok erősítése. Erre a jelek szerint nagyon nagy szükség van, mint ahogy arra is hogy mindenkiben tudatosuljon: gyáva népnek nincs hazája.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2020 04.17.