Magyar diákok nyílt levele Vass Levente és Péter Ferenc R"M"DSZ-es politikusoknak


Vass Levente, Parlamenti képviselő, RMDSZ marosvásárhelyi elnöke
Péter Ferenc, Maros megyei Politikai elnök, Maros megye tanácsának elnöke
Tisztelt Vass Levente!

Tisztelt Péter Ferenc!

Másolatot kap Kelemen Hunor Szövetségi elnök.

Nyílt levelünk célja, hogy bemutassuk álláspontunkat a volt MOGYE, jelenlegi Emil Palade Egyetemen kialakult törvénytelenség miatt, amely véleményünk szerint egy mesterségesen szított etnikai konfliktus eredményeként, elsősorban minket, magyar nemzetiségű, magyar nyelven tanuló diákokat érint.
A volt MOGYE ügyéről nem szeretnénk részletesen írni, mert az mindenki számára ismert, fontos azonban megjegyeznünk, hogy a mindmáig nem létező magyar főtanszék nemcsak a mindenkori román fél sikere, hanem a magyar politikum kudarca is egyben, számunkra közösségünk egyik fontos bástyájának elvesztését jelenti.
A jogállamiság fontossága nemcsak az állampolgárok, hanem a politikai pártok számára is prioritást kellene jelentsen. A volt MOGYE, jelenleg Emil Palade Egyetem vezetőségének a hozzáállása a törvényes előírások be nem tartása terén, sokat elárul a demokrácia állapotáról és arról is, hogy a volt és jelenlegi politikai elit nem volt képes az állami intézményeket politikamentessé alakítani. Ezzel egy időben azt is láttatja, hogy az RMDSZ érdekérvényesítő módszerei nem eredményesek, új eszközökre, másfajta politikai lobbira van szükség.
2011 óta az RMDSZ politikusainak, közöttük vannak önök is, nem sikerült a volt MOGYE vezetőségével szemben hatékonyan fellépni, továbbá a magyar kar létrehozására vonatkozó törvényes kötelezettségek megtagadását nem kérte számon a magyar politikum és nem sikerült ezt a súlyos jogállamiság hiányosságot, egyben törvénytelenséget, megszüntetni, pedig erre számos jogi és politikai eszköz állt az RMDSZ rendelkezésére. Az RMDSZ jelenleg egyedüli magyar pártként, monopolhelyzetben képviseli a romániai magyar közösség érdekeit, a parlamenti képviselet mellett, május közepéig a jelenlegi PSD-ALDE kormányt támogatta. Ez a politikai partnerség sem volt elegendő ahhoz, hogy a magyar főtanszék megalakulhasson volt MOGYE-n, jelenlegi Emil Palade Egyetemen. Azon túl, hogy az egyetem vezetősége és rektora számos akadályt gördített a magyar főtanszék létrehozatalát illetően, a jogállamiság hiányáért, a törvényes előírások semmibevételéért maga az RMDSZ is felelős. Fontos lett volna szakembereket bevonni a politikai lobbi és jogi eljárások kivitelezésére. Ezek hiányában a magyar közösség politikai képviselete kismillió nyilatkozatot, közleményt fogalmazott meg és jelentetetett meg a romániai (és külföldi) sajtóban, azonban ezeket valós és hatékony politikai érdekérvényesítő lépések nem követték. A „küzdelmek, a harcok, a tárgyalások” megmaradtak szavak szintjén, mi az egyetemen ritkán láttunk tárgyalásokat kivitelező érdekérvényesítő szakembereket, akiket az RMDSZ kért volna fel a magyar közösség jogainak érvényesítésére, pedig a magyar közösség támogatására kapott pénzügyi támogatásból meg lehetett volna őket fizetni.
Mára már bizonyossá vált, hogy a politikai kommunikáció és a túlpolitizált, szavazatokat vadászó kisebbségi érdekérvényesítés nem eredményes, következésképpen fontosnak tartjuk, hogy a volt MOGYE ügyét jogállamiságra épülő, hatékony politikai és kisebbségi jogérvényesítés kivitelezzék, egy jól kidolgozott stratégia mentén, amelynek nem az a célja, hogy a volt MOGYE helyett egy új egyetem alapítását szolgálja. Számunkra a MOGYE a romániai magyarság egy erős és fontos múlttal rendelkező bástyája, amelyet minden áron szeretnénk megvédeni, reméljük, hogy ön is egyetért céljainkkal és ezekhez mérten hozza meg a döntéseit. Véleményünk szerint az RMDSZ-nek ki kell dolgozni egy hatékony érdekérvényesítő stratégiát, amely nem választási eredmények optimalizálását, hanem a magyar főtanszék létrehozatalát szolgálja a volt MOGYE-n, amely ma már Emil Palade Egyetem nevet viseli. A magyar közösségre nézve megalázó egyetem névadás folyamatában sem igazán láttunk hatékony és eredményes lépéseket, szívből reméljük, hogy a magyar főtanszék létrehozatalának céljával sikerül hatékonyan és eredményesen lobbizni, ezeket a lépéseket mi magyar diákok és (még) részben magyarul tanuló egyetemisták maximálisan támogatni fogjuk.

Üdvözlettel,

A MOGYE megmentésért küzdő diákok

Erdely.ma hírportál

2019 06. 21.