Kifizeti a három magyar párt a Mircea Diacon orrát betörő sofőr pénzbüntetését


Anyagi támogatásban részesíti a három erdélyi magyar párt Háromszék megyei szervezete azt a kamionsofőrt, aki a magyarellenességéről ismert betolakodó Mircea Diaconnal, a megszálló román fogyasztóvédelmi hivatal Háromszék megyei vezetőjével került összetűzésbe, és emiatt nagy összegű bírságot rótt ki rá a bíróság.
Az R"M"DSZ, az MPP és EMNP háromszéki (Kovászna megyei) szervezeteinek a közös közleményét Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke juttatta el az MTI-hez csütörtökön. A kamionsofőr 2015. október 2-án egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben került szóváltásba Mircea Diaconnal, majd megütötte a fogyasztóvédőt, akinek betört az orra. A törvényszéki orvos 16 nap alatt gyógyuló sérülést állapított meg a fogyasztóvédőnél, a brassói táblabíróság pedig a 2017 áprilisában kimondott jogerős ítéletében 1800 lej (126 ezer forint) bírság és ezer eurónak megfelelő (310 ezer forint) fájdalomdíj kifizetésére kötelezte az ütlegelőt. A három magyar pártszervezet közös közleményében úgy vélekedett, hogy az ítélet a román igazságszolgáltatást minősíti. Amint felidézték: szemtanúk szerint a konfliktust az ittas fogyasztóvédő provokálta ki azzal, hogy kifogásolta a lokálban játszott magyar zenét. A megbírságolt férfi kétszer is magyarázatot kért tőle a magyarellenes megnyilvánulás miatt, ám a fogyasztóvédő kijelentette, hogy amíg ő a lokálban tartózkodik, magyar zenét ne játsszanak, és szóban megfenyegette a kamionsofőrt. Ez után került sor a tettlegességre. Végre valami, amiben egyet tudunk érteni az erdélyi magyar pártokkal!
A Háromszék megyei fogyasztóvédelmi hivatal 2015 februárjában azt követően került a magyar sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy egy hentesárut forgalmazó céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a “székely ízek" feliratot. Mircea Diacon akkor kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki “kóstolt már székelyt". 2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklám, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani.

A kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2019 06. 23.