Már a betegekkel való magyarnyelvű kommunikációt is tiltja a román megszálló hatalom a MOGYÉ-n – Ádám Valérián egyedül gyűjti az aláírásokat a magyar orvosképzés helyreállításáért!


A romániai egyetemeket akkreditáló – Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) írásban rögzítette: az orvostanhallgatóknak a pácienssel románul kell kommunikálniuk. Tehát immár nem pusztán a MOGYE betolakodó román vezetősége, de a román akkreditációs bizottság is a magyar orvosképzés totális elgáncsolásáért küzd. Persze, minél kevesebb a magyar orvos, annál nagyobb eséllyel tudják a román orvosok meddővé tenni a magyar nőket. Nomeg, ha az orvosjelöltnek nincs kedve román egyetemre menni, jobb híján felköltözik a Csonka-országba, éshát annyival is kevesebb magyar az elrabolt Erdélyben. Az R"M"DSZ színpadiasan a román diszkriminációellenes tanácshoz fordult, persze 23 évig jóformán semmit nem tettek a magyar orvosképzés helyreállításáért, valószínűleg most is csak a jobboldali konkurencia megjelenése miatt nyomás alatt teszi.
Budapesti helyszíneken gyűjt aláírásokat ezekben a hetekben a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE), hogy elérje: a magyar Országgyűlés tűzze napirendre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen zajló etnikai diszkrimináció elleni küzdelmet. Ádám Valérián, a RMOGYKE titkára, az aláírásgyűjtés szervezője az MTI-nek hétfőn elmondta: azt szeretnék, hogy Áder János köztársasági elnök és a magyar parlament is foglalkozzon az üggyel. Az egyesület szerint veszélybe került a MOGYE jövője, Romániában ugyanis jelenleg 13 egyetemen van orvosi képzés, és az állam nem akarja mindegyik intézményt finanszírozni, ezért lesznek olyanok, amelyeket főiskolává minősítenek. Az első lépés már megtörtént, hiszen kategóriákra osztották az egyetemeket, és a MOGYE "másodrangú egyetem" lett, ami azt jelenti, hogy ha nem zárkózik fel, főiskolává minősítik át. Ádám Valérián hangsúlyozta: Romániában eddig több ígéret is elhangzott a magyar nyelvű oktatás fejlesztésére, de azokat nem tartották be. A szervezet célja, hogy ősszel törvényes keretek között folytatódjon a magyar nyelvű képzés a MOGYE-n, és ezért fontos, hogy a nyáron minél több támogatót nyerjenek meg az ügynek. Eddig 2600 aláírás gyűlt össze – tette hozzá.
Mondanunk se kell, hogy Ádám Valériánnak senki nem segít az aláírásgyűjtésben. Sem a sziromlevelű hivatalos érdekképviseletünk, sem a két jobboldali párt nemzeti tanácsaikkal, sem a műnemzeti magányos politikai kalandorok (Borsos Géza, Csibi Barna, Waum Robi, hatvannégy vármegyések). De az élet szép: mivel Ádám Valérián Budapesten is másod magával, személyesen gyűjtötte orvosi fehér köpenyében és műtősapkájában az aláírásokat, egyik bajtársunk összekötötte a kellemetlent a hasznossal: az indítvány aláírása után laborleletéről a hosszú várólista kivárása nélkül tudott véleményt kérni Ádám Valériántól.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2013 07. 20.