Magyar találmány Székelyföldről


Forradalminak és olcsónak számító találmánnyal rukkolt elő Ambarus Andor, a brassói Transilvania Egyetem orvos-mérnöki szakán tanuló kovásznai diák, aki az ösztöndíjából olyan szemüveget alkotott, amelynek segítségével a siketnémák jelbeszéd nélkül is kommunikálhatnak. A 23 éves, végzős Ambarus Andor a jelenlegi államvizsgájára készítette el a tolmács-szemüveget. A készülék többek közt egy szemüvegre rögzített digitális kijelzőből, belső memóriából, akkumulátorból, valamint egy beépített hangszóróból és mikrofonból áll, a szemüveghez pedig egy intelligens kesztyű tartozik "billentyűzetként".
Ambarustól megtudtuk, mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szemüveget viselő egyén a kezén levő kesztyű-billentyűzet segítségével, az ujjait összeérintve írhatja le gondolatait, amelyeket a szemüveg kijelzője gépelt szöveggé alakít, s ezt a gépelt szöveget a beépített számítógép a hangszóró segítségével, akár több nyelven is visszamondja, így szólaltatva meg szintetikusan a néma felhasználót.
Másfelől (ez főleg a siketek részére előny) a találmány a mikrofon és a beépített számítógép segítségével képes a kimondott szavakat gépelt szöveggé alakítani, majd a szemüvegen, kijelzőn megjeleníteni azokat, így viselője (ha nem is hallja) el tudja olvasni a neki szánt mondatokat. A feltaláló hozzátette, hogy a készülék beszédfelismerése ugyancsak több nyelven elérhető.
A rendszer elkészítése költséges, legalábbis az volt elsőre, hiszen Ambarus néhány próbálkozása kudarcot vallott, ami után új komponenseket kellett vásárolnia. Mindezt végül az ösztöndíjából finanszírozva, ezer lejből készítette el, de mint hangsúlyozta: most már jóval rövidebb idő alatt és kevesebbért, 500-600 lejért is előállítható a tolmács-szemüveg. A feltaláló elmondta: a gépezet működik, a beszédfelismerő része ugyan még pontatlan, hiszen mindenkinek más-más hanglejtése van, de a jövőbeli tervei közé tartozik többek közt ennek a problémának a kiküszöbölése, és az akkumulátor-használat kibővítése.
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum természettudományok karán végzett Ambarus Andor találmányát előzetesen idén az egyetemi tudományos diákkonferencián, majd később egy brassói rendezvényen értékelték első helyezéssel, ahol az egyetem végzősei mutatták be munkáikat a vállalkozóknak.
Küllemre hasonló, de mégis más funkciót szolgáló készüléket a Google is piacra dobott, ám az általuk Google Glass névre keresztelt szemüveg inkább a multimédiában (videók készítése, internet-hozzáférés stb.) tárja elénk a kiterjesztett valóságot (augmented reality) és a maga 1500 dollárjával (plusz a szükséges Android-alapú telefonnal) jóval többe kerül, mint Ambarus tolmács-szemüvege, amely nem igényel internetes kapcsolatot.

(Forrás: Nagy Sz. Attila, Székely Hírmondó)

Átvette a Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2013 06. 06.