Csak egy megújult EMNP-be iratkozna vissza a párttagságáról lemondó Soós Sándor


Lemondott párttagságáról Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt márciusi küldöttgyűlésén egy szavazattal alulmaradó elnökjelölt. A pártját beperelő politikus szerint a csúcsvezetőséggel történő belső harcát több tucatnyian támogatják – adja hírül a kolozsvári Krónika.
Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) március 23-ai küldöttgyűlésén egy szavazattal alulmaradó elnökjelöltje Kolozsváron megtartott keddi sajtóértekezletén megerősítette, hogy a kolozsvári megszálló román bíróságon iktatta keresetét pártja ellen. Amint arról beszámoltunk, Soós Sándor korábbi országos alelnök a küldöttgyűlésen történt több "szabálytalanság" miatt döntött a bírósági eljárás mellett, miután a párt csúcsvezetőségével többszöri próbálkozására sem sikerült békésen rendezni a nézeteltéréseket.
Soós Sándor részletesen beszélt az újságíróknak a küldöttgyűlés általa szabálytalannak tartott történéseiről: elmondása szerint a tisztújító kongresszus ideje alatt derült ki, hogy Maros megyének alapszabály-ellenesen több mandátumot juttattak, mint amennyi megillette volna. Soós azt is kifogásolta, hogy Arad és Bihar megye között az utolsó pillanatban történt mandátumcsere. Noha erről komoly viták alakultak ki a zárt ajtók mögött zajló nagyváradi küldöttgyűlésen, a voksolást "rendellenesen" is lebonyolították.
"A politikai pártok tisztújításáról a törvény azt írja elő, hogy a választáson részt vevő küldöttek legalább fele plusz egy szavazata szükséges az érvényes elnöki mandátumhoz. Ez a néppárt tisztújító kongresszusán nem teljesült" – magyarázta Soós Sándor, aki szerint hiába kérték többen is a teremből az egy szavazattal többet kapott Csomortányi István számára a megerősítő szavazást – ahogyan az az alelnökök megválasztása esetén bevett szokás –, ezt elutasították. Az alulmaradt jelölt szerint az elnökség az ügy békés rendezése érdekében javasolt minden próbálkozását elvetette, és miután óvását az Országos Szabályzatfelügyelő és Etikai Bizottság (OSZEB) elutasította, úgy döntött, bepereli a pártot. Erre Kiss Júlia jogászt kérte fel, aki múlt hétig a párt Kolozs megyei alelnöke volt, de ő is távozott a néppártból. Soós Sándor azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztató napján lemond néppárti tagságáról, ugyanakkor felajánlja az EMNP vezetőségének, hogy amennyiben egy héten belül rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze, bírósági keresetét visszavonja.
Amennyiben a párt eleget tesz kérésének, az új tisztújító küldöttgyűlésen nem szándékszik újra megmérettetni magát. Úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy a párt valóban megújuljon, és ne lengjen fölötte Damoklész kardjaként a törvénytelenség, a visszaélések gyanúja. "Az elnökjelölti mandátumot is a megújulás reményében vállaltam. Azok a fiatalok, akik a márciusi megméretkezésen szavazataikkal támogattak, ma is mögöttem állnak" – fogalmazott, és meggyőződését fejezte ki, hogy egy újabb tisztújítás után szívesen visszairatkozik az Erdélyi Magyar Néppártba.
Soós úgy vélte, a kolozsvári bírósági eljárás legfennebb egy évet tarthat, és ez idő alatt már nem tudják a márciusi "illegitim elnökséget" bejegyeztetni a párt hivatalos vezető testületeként a bukaresti bíróságon, azaz az új elnökség legálisan már nem végezheti tevékenységét. Soós Sándor arról is beszélt, hogy a párton belüli beadványait többtucatnyian látták el kézjegyükkel, ami azt bizonyítja, hogy ebben a küzdelemben nincs egyedül.
Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének állásfoglalása szerint a vezetőség a párt belső testületeiben foglalkozik Soós Sándor ügyével, a szélesebb nyilvánosság előtt a kérdést lezártnak tekintik. Testületünk csak annyi kommentet fűz ehhez: hajrá Sóóska, Veled vagyunk!

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2019 06. 23.