Történelemhamisító és magyarellenes román film készül!


Újabb magyarellenes provokációként játékfilm készül a II. bécsi döntés után Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereg 1940 szeptemberében "elkövetett" szilágysági "vérengzéseiről" – közölte az Agerpres román hírügynökség a film készítőinek közleményére hivatkozva. A Ion Ionescu által rendezett Valea orbilor (A vakok völgye) című „művészfilm" egy szerelmi történeten keresztül vezeti be a nézőket az Észak-Erdélyt Magyarországnak visszajuttató II. bécsi döntést követő "események világába" – pontosabban annak valóságból kiforgatott román adaptációjába. A román Rozalia és a magyar zsidó Sándor szerelme a szilágyippi, ördögkúti és szilágynagyfalusi vasgárdista partizáncselekményekre adott magyar megtorló intézkedések hátterében alakul ki. A film legorbitálisabb hazugsága, hogy a megszellőztetett hírek szerint a filmben a honvédség zsidóellenes pogromokat is rendez, ami egyenesen szemenszedett hazugság, zsidóellenes atrocításra sehol nem került sor a bevonulás során, Észak-Erdély színmagyar zsidósága örömmel fogadta a Felszabadulást, ahogy egyébként az ország többi részén elő, és a zsidótörvények által már korlátozott zsidóság nagyobb része is (erre a legszebb tanúbizonyság az akkor már munkaszolgálatos Radnóti Miklós naplója). A hazug film forgatókönyve a román filmművészeti központ pályázatán nyert, a Vision PM filmstúdió augusztusban és szeptemberben forgatta a jeleneteket a Szilágyságban. A főszerepeket Ela Prodan bukaresti színésznő és Marosán Csaba kolozsvári színész alakítják, ez utóbbi magyar nevű áruló mellesleg az R"M"DSZ kolozsvári választási nagygyűlésének egyik moderátora volt - nyílván a "megújulás" jegyében. A magyarellenes "alkotás" 2017-ben kerül a mozikba.
Nem akarok belemenni abba, az ippi és ördögkúti eseményekkel kapcsolatosan mi a véleményem - nagyjából úgy érzek, mint a Cosma-gyilkosságot illetően - azaz egyáltalán nem úgy, mint a közvélemény. Az, hogy a románok valszeg mint a vízfolyás hazudozni fognak a magyarellenes filmben, nem meglepő, ahogy az sem, hogy akadt "magyar" színész, aki nevét adja egy olyan gyalázathoz, mely egy egészséges lekületű Magyarországon nemcsak közbotrányt, de diplomáciai tiltakozást váltana ki. Mindezek számomra olyan trilviális momentumok, mint mondjuk az 1x1. Tudom azt is, hogy hiába várnám a magyar válaszfilm elkészülését, ami normális esetben egyébként dukálna, sőt talán jobb is, hogy nem készül, mert ismerve a jelenkor magyar filmiparának mentális beállítottságát, szellemi színvonalát (amit a narancskorszak vajnásítása csak megspékelt), ha most készülne, az olyan is lenne.
Engem ennek az ügynek mindössze egyetlen aspektusa tesz kiváncsivá. Mégpedig az, hogy azok, akik mind hazai pályán, mind nemzetközi vizeken habzó szájjal tiltakoztak a 2 és fél éve a szabadság téri német megszállási emlékmű ellen, azon a címen, hogy "történelemhamisítás", meg "önfelmentés", "saját bűnökről való figyelemelterelés" - Ungvári Krisztián. Heller Ágnes, MAZSIHISZ ect, vajon most a film kapcsán fogják-e hiányolni a román szembenézést az Antonescu-rezsim holokausztjával? Mert ez a film aztán garantáltan történelemhamisítás, önfelmentés és a románok saját bűneikről való figyelemelterelése lesz. Vagy esetleg hallgatni fognak, netán piedesztálra emelik az "alkotást"? Ez sok mindent el fog árulni számomra. Ugyanis akár hallgatnak, akár tapsolni fognak a filmhez, a balliberális értelmiség többé mondhatja el magáról, hogy a zsidóságot védelmezi, mert ha a zsidóságot csak tőlünk kellett és kell megvédeni, akkor ott valódi zsidó érdekvédelemről nem beszélhetünk, ott a szálak ugyanazokhoz vezetnek, akik a filmet is készítették. Mi, székely-magyar nemzetőrök már korábban is felhívtuk a figyelmet arra, hogy valahányszor a balliberális értelmiség látványos magyarellenes provokációt elkövet, valamely elszakított területen, de főként Erdélyben valami orbitális magyarellenes intézkedésre vagy megnyilvánulásra kerül sor, amiről el kell terelni a csonkahoni nemzeti tábor figyelmét. Élgondolkodtató, hogy a film bejelentésével egyidőben történtek Andressew Iván és Havas Szófia 56 gyalázó megnyilvánulásai.
És végül, de nem utolsó sorban, ha már a ballib értelmiségnél tartunk, had említsük meg, ha olyan alakok buzdítanak a Jobbik támogatására, mint Ungvári Krisztián, vagy a volt szadeszos Kőszegh Ferenc, akkor az a Jobbik számára a vég kezdetét jelenti.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Dühös románszakértője

2016 12. 03.