Ponta: Románia fokozatosan növeli védelmi költségvetését – A Pentagon újabb 175 tengerészgyalogost küld Romániába


Romániának vállalnia kell egy feszült térségben betöltött „NATO-határország" szerepét, és folytatnia kell védelmi költségvetésének fokozatos emelését, amíg eléri a hazai össztermék (GDP) két százalékát – jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök szerdán, az ország NATO-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. "Ami Ukrajnában és főleg a Krímben történt, ráébresztette az európai közösséget és a NATO-t, hogy súlyos biztonsági kockázatok vannak ebben a térségben, és azok a befagyott konfliktusok, amelyekről legszívesebben megfeledkeznénk, legyen szó Grúziáról, vagy a Dnyeszter-mellékről, mind potenciális tűzfészkek" – fogalmazta meg a román kormányfő.
Hozzátette: a veszély felismerésében mindenesetre lehetőséget lát arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolat ismét a nemzetközi együttműködés és biztonság alappillérévé váljék. Kifejezte reményét, hogy az eddigi "csigalassúsággal vánszorgó" EU-USA kereskedelmi megállapodás ügye is felgyorsul és a válság ismét szoros összefogásra készteti az európaiakat és amerikaiakat, akik szerinte együttesen képesek azoknak az országoknak a biztonságát is garantálni, amelyek nem tagjai a NATO-nak.
A tanácskozáson Mircea Dusa román védelmi miniszter megerősítette, hogy Románia két hete naponta végez felderítő repüléseket és légi ellenőrzéseket az ország légterében egy AWACS típusú NATO-repülőgéppel. A tárcavezető nem válaszolt arra a kérdésre, észleltek-e az ország légterének közelében orosz katonai felderítő repüléseket és riadóztatták-e emiatt a román légierőt. Egy héttel korábban, a román védelmi minisztérium éves állománygyűlésén Traian Basescu államfő is szorgalmazta Románia védelmi költségvetésének növelését az ukrán válságra hivatkozva.
Az Egyesült Államok 675 fősre növeli az Európában állomásozó válságkezelő erejét és újabb 175 tengerészgyalogost vezényel Romániába, egy, a Fekete-tengerhez közeli bázisra – közölte kedden a Pentagon. A Costanta közelében lévő Mihail Kogalniceanu légi támaszpontra települő tengerészgyalogos egység a spanyolországi Moronban állomásozó 500 fős létszámú válságkezelő csoporthoz tartozik majd, amelynek elsődleges feladata az, hogy a 2011-es bengázi terrortámadáshoz hasonló afrikai krízishelyzetekre reagáljon, de az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Steve Warren ezredes szerint bárhová vezényelhető.
Az újabb amerikai egység Romániába küldéséről – a Costanta melletti bázison már most jelen van mintegy 265 tengerészgyalogos – még tavaly, az ukrajnai válság előtt megszületett a döntés. A bejelentés azonban különleges megvilágításba kerül, miután Philip Breedlove tábornok, az európai NATO-erők főparancsnoka kedden közölte: azt mérlegeli, hogy a szövetséges partnerek biztosítására és a velük való közös gyakorlatozás céljából egy amerikai hadihajót vezényeljen a Fekete-tengerre. Warren megerősítette, hogy az amerikai védelmi minisztérium fontolóra vette egy hadihajónak a Fekete-tengerre küldését, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az közös flottagyakorlatot hajtson végre az ukrán haditengerészettel. A szóvivő szerint a hajó feladatairól és azok időzítéséről még nem született döntés.
A Kirgizisztánban nyáron bezáró manaszi támaszpont helyét a romániai bázis veszi át az Afganisztánba irányuló ás onnan elszállított hadfelszerelés tranzitállomásaként. Itt a tengerészgyalogosok mellett más amerikai egységek is állomásoznak. Warren ezredes elmondta, Washington engedélyt kapott Bukaresttől arra, hogy bármikor 600 tengerészgyalogost állomásoztasson Románia területén. "Őszintén szólva ez nincs kapcsolatban a jelenlegi ukrán helyzettel. Ők az Africomhoz (az Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságához) fognak tartozni és az lesz a feladatuk, hogy az egész térségben képesek legyenek reagálni a válságokra" – mondta a Pentagon szóvivője a Romániába készülő tengerészgyalogosokról.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2014 04. 08.