Mikrofonállványok paktuma


Az itthon.ma hírportálon megjelent írást változtatás nélkül leközöljük.

Politikai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) – ez a "tragikus" hír járta be a hétvégén a Kárpát-medencei magyar sajtót, s ennek a monstruózus paktumnak az impaktuma akkora, hogy még ma, három nappal az eset után is ezzel a szenzációval házal a szerencsétlen, agyonmanipulált, síkhülyének nézett erdélyi magyar olvasók-tévénézők-választópolgárok körében a tulipános média.
Sokan vannak persze, akik látják-érzekelik a természetellenes politikai gyalázatot, vagyis hogy tulipánt virágzott a fenyő (avagy műfenyőfácska nőtt a papírtulipános terepasztalon?), sokan vannak tehát, akik átlátnak a szitán, de nem elegen. Amúgy teljesen lényegtelen, hogy ebben a paktumban, a két volt rádiósból lett pártelnök, Kelemen Hunor (ex-Kolozsvári Rádió) és Biró Zsolt (ex-Marosvásárhelyi Rádió) által szignált „egyezményben” mi áll, mert az üzenet a lényeg: a nagyobbik hal megint lenyelte a kishalat. A Szász Jenő "főnemzetstratéga" által levetett erdélyi minipárt – amelynek a tagsága már csak azokból áll, akik önkormányzati képviselőkként pótszékeken kibicelve kapnak némi kis román állami üléspénzt – úgy úszott be a kisebbik román kormánypárt kitátott szájába, hogy nem kért semmit cserébe. Még csak saját létét igazoló helyet sem kért az RMDSZ EP-választási listáján. Görög tragédiákba illő önfeláldozás!
Az MPP talán belátta, hogy amúgy is teljesen illegálisan működik (ha ezt még működésnek lehet egyáltalán nevezni, nem pedig csak mű-ködnek), mert a romániai párttörvény szerint már fel kellett volna oszlatni, ugyanis legalább két törvényi elvárásnak nem tett eleget: már két egymást követő országos választáson nem indult el, és már két egymást követő önkormányzati választáson nem szerzett legalább ötvenezer voksot. Az országos főügyésznek már hivatalból el kellett volna indítania a minipárt feloszlatásának procedúráját, de a versenytársak is megtehették volna. Ám az RMDSZ-nek immár nem érdeke a szatellitjévé tett MPP-t felszámolni, hiszen jobban érdekelt az erdélyi magyar polgári oldal széthúzásában, az Erdélyi Magyar Néppárt meg nem meri a nyomorékká tett testvért román bíróságra adni.
Kik röhögnek nagyon ezekben a napokban a markukba? Hát a mentorok: a román titkosszolgálatokat két évtizede felügyelő Verestóy Attila és pártja, az RMDSZ, a bukott kisvárosi polgármesterből budapesti nemzetstratégává avanzsált Szász Jenő, no meg komája, a magyar országgyűlés orránál fogva vezetett elnöke, Kövér László.
Miután a két volt rádióriporter (ma mindketten csupán mikrofonállványok a hányingerkeltő romániai szájkaratéban), Kelemen és Bíró aláírták a nagy együttműködést, előbbi a hírek szerint átadta utóbbinak "az RMDSZ székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetét". Nyilván egy vaskos borítékban, amiben a hely nagyobbik részét a júdáspénz, kisebbik részét meg az a tulipános névjegykártya foglalta el, aminek a hátára az egykor jó humorú Hunor rárajzolt egy fityiszt. Nesze nektek ótónómia, Zsolti!

R. Balogh Mihály

2014 04. 08.