Alakuló választási szövetségek: Csonkahonban szövetséget kötöttek, Erdélyben küszöbön a megegyezés a kápós hazaáruló erők között!


Hiába a hosszú elhatárolódások, a kolozsvári performansz a kollaboráns sziromlevelűekkel, közös listán indul a balliberális kápós ellenzék a parlamenti választáson. A névsort miniszterelnök-jelöltként Házmesterházi "M"SZP-elnök vezeti, akit Libajnai, az Együtt-PM vezetője, Kúrcsány, a dékápó elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gabriella és Szabó Tímea, a PM társelnöke követ – jelentették be az egyezség megszületése után január 14.-én. Megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is, az összefogáshoz Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök a dékápó egyéni jelöltjeként csatlakozik. Mint korábban többször jeleztük, egy ballib összefogás esetén a Fidesz új választási törvényét kihasználva a kápósok a szavazatok pusztán egynegyedével – akár kétharmaddal is visszatérhetnek a hatalomba. A kápósok annyira nyeregben érzik magukat, hogy immár Házmesterházi egyik bekiabálóját helyeselve, a kötelet is kilátásba helyezte Orbánék számára. A szocik elnöke azt is mondta hogy – szavai szerint – egy "modern, demokratikus európai köztársaság, valamint a Horthy-rendszer között kell majd választani" – bár igazat hazudott volna, bár csak egy órára jönne vissza a Horthy-rendszer, akkor ez a hazaáruló kápós bagázs kapná meg egytől egyik a jól megérdemelt kötelet.
A nagy kápós összeborulás láttán az R"M"DSZ mélyen kussolni méltóztatott, nem merték kommentálni csonkahoni elvtársaik Kúrcsánnyal újrakötött szövetségét. A sziromlevelűek 2009-ben Tőkéssel kötöttek paktumot az akkori EP-lista kapcsán az akkor még tisztának hitt tűlevelűek ellenében. Azóta viszont az "M"PP gyöngyhalász szakszervezeti elnöküknek köszönhetően lenullázta saját magát, így most sziromlevelűek az azóta porondra lépett Néppárt ellenében tárgyalnak az idei EP-listáról a tűlevelűekkel. Január 23-án délelőtt Székelyudvarhelyen a Kossuth utcai székházban találkozott Biró Zsolt az "M"PP elnöke a megyei elnökség tagjaival, megyei tanácsosokkal, szervezeti elnökökkel, ahol tájékoztatta a jelenlévőket a Kolozsváron tartott sziromlevelű-tűlevelű megbeszélés fejleményeiről. Biró Zsolt, az MPP elnöke a találkozón elmondta: egyetértettek abban, hogy a párbeszédnek nem kell az EP-választásokra korlátozódnia, és akár a szövetségkötés lehetőségét sem zárta ki – bár az EP-választást illetően emlegetett "nemzeti válogatott" kérédésében még nem tudtak egyezségre jutni.
De időközben alakul magától is az R"M"DSZ EP-választási listája, Winkleer Gyula, Sógor Csaba, Vincze Lóránt és Hegedűs Csilla után bejelentkezett képviselőjelöltnek a szadesz-közeli, és még a kettős állampolgárságot és területi autonómiát is sokalló Seggstein-Kovács Péter, aki meg is kapta a Háromszék megyei pártszervezet támogatását a lista befutó helyére. Annak a háromszék megyei szervezetnek a támogatását, amelyi Semjén Zsoltika szerint az R"M"DSZ kollaboráns csúcsvezetése ellenében nemzeti és keresztény elkötelezettségű. Legalább annyira az lehet, mint Seggstein-Kovács, ha őt jelölik EP-képviselőnek Eckstein-Kovács Péter sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, hosszú ideig dolgozott a politikában, helyi (kolozsvári) és bukaresti szinten is tevékenykedett. Tapasztalattal rendelkezik, hisz szenátorként négy mandátuma során tagja volt a csatlakozási, majd az uniós ügyekkel foglalkozó bizottságoknak (csak a magyar nemzetnek nem volt tagja sohasem), és az európai alkotmány kidolgozásával megbízott európai konventben póttagként képviselte a román szenátust (csak a magyarságot nem képviselte soha). Ez utóbbi másfél éves intenzív munkát jelentett, "nagy iskola volt számomra, sok tapasztalatra, kapcsolatra tettem szert" – mondotta, s felsorolásából nem hagyta ki az államelnöki hivatalt sem, ahol Traian Băsescu tanácsadójaként sok mindenkit megismerhetett (többek között Szász Jenőt is).
Ambícióinál csak szerénysége nagyobb: "Természetesen úgy gondolom, én vagyok a legjobb jelölt" – jelentette ki nevetve, majd erősségeit sorolta: jelentős az ismertsége (70 százalék fölötti a magyar közösségen belül), láthatóság tekintetében sem áll rosszul. Mint mondta, nem a csillogás vonzza Brüsszelbe (hanem a magas SRI-bérpótlékok, tesszük hozzá mi), vannak témái, amelyekben felkészült, és tudását ott hasznosíthatná eredményesen: "az emberi jogok és azon belül a nemzeti kisebbségek jogainak kérdése, a környezetvédelem, illetve a korrupcióellenes harc". (Kérdés az, hogy az emberi jogok, a környezetvédelem és a korrupcióellenes harc vajon örül-e ennek). Kiemelte, bár az R"M"DSZ-ben a liberális platform tagja, az EP-ben az Európai Néppárt sorait gyarapítaná, ez nem esik nehezére, hisz baja eddig is csak a szocialistákkal volt, "velük soha nem árultam egy gyékényen". (Akkor miért a szocialistákkal egy gyékényen áruló sziromlevelűek színeiben indul? De hát azok után, hogy Bíró Zsoca is gyöngyhalász-stratéga főnöke útmutatásait követve a sziromlevelűek kegyeit keresi, Seggsteint már igazán egy rossz szóval sem illethetjük emiatt).
Hiába, ahogy Csonkahonban, úgy Erdélyben is összenő, ami összetartozik, a fekália a hányással. A szép csak az lesz, ha a csonkahoni balliberális kápósok után a sziromlevelűeknek is sikerülne választási szövetséget kötniük a tűlevelűekkel, majd a szoci-együtt-dékápsó választási szövetséget az "M"PP-vel kiegészült R"M"DSZ támogatná az áprilisi választáson.

A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2014 02. 03.