48-as ágyúmaketettet foglalt le "lőfegyverként" Székelyföldön a román rendőrség


Úgylátszik a múlt minden emlékétől rettegnek az országtolvaj oláh megszállók! Színházi kellékként használt 1848-as ágyúmaketettet foglalt le Székelyszenterzsébeten a megszálló román rendőrség – közölte pénteken Kincses Kálmán, a település református lelkésze, az Erdélyi Baranta Szövetség elnöke. Csík-udvarhely megyei megszálló oláh rendőrség korábban azt közölte: december 13-án minősített csempészés, és a fegyvertartási törvények megszegése gyanújával indított nyomozást, miután a fegyverosztály munkatársai egy engedély nélkül tartott tüzérségi eszközt azonosítottak egy Székelykeresztúr melletti településen.
Kincses Kálmán az MTI-nek elmondta: tavaly ünnepi beszédet mondott a Tápióbicskei Tavaszi Emlékhadjáraton és ekkor kapta ajándékba a hagyományőrző rendezvény szervezőitől az ágyúmakettet, amely szerinte az Európai Unióban sehol nem engedélyköteles. Hozzátette: ő maga fordult a székelykeresztúri rendőrséghez, hogy tisztázza, kell-e engedélyeztetni Romániában a hagyományőrző kelléket. Korábban ugyanis a Romániában sem engedélyköteles hagyományos íjakat is többször elkobozta a Kovászna megyei rendőrség a baranta szövetség tagjaitól - mutatott rá az egyesület elnöke. Kincses Kálmán beszámolt róla: a hatvan centiméter hosszú maketthez hangtechnikai töltetek járnak, amelyekkel az ágyúlövés hangját lehet imitálni, és ezeket használták is a tavalyi falunapok alkalmával.
Miután a rendőrségi nyomozásról a magyarországi ajándékozók is értesültek, Vukics Ferenc, az Országos Baranta Szövetség elnöke, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója levelet írt az adományozás körülményeiről, amelynek oláh fordítását a Csík-Udvarhely megyei megszálló oláh rendőrségnek is eljuttatták.
"Maga az eszköz csak hangtechnikai eszközként hasznosítható. Az ilyen főfurattal rendelkező eszköz nem minősül elöltöltős fegyvernek. A pirotechnikai, a hangtechnikai tevékenységet minden európai országban elkülönítik a lőfegyverekről és lőszerekről szóló rendelkezésektől" - írta Vukics a Székelyföldön lefoglalt ágyúmakett ügyében. Előbb utóbb el kell jönnie az időnek, amikor a megszálló oláhok nem makett, hanem valódi lőfegyverekkel találkoznak Erdélyben, de azokra nem fogunk engedélyt kérni.
A Kárpátmedencei Székely-Magyar Nemzetőrség
Hírszerző Szolgálata

2013 12. 31.